Stränder i Tel Aviv

Solen skiner, vädret är ljuvligt och ni vill bada – såklart! Men vilken strand är den bästa för sol och bad, för vattensporter eller för familjen? Vi listar nio av de bästa stränderna i Tel Aviv.

Någonting som gör Tel Aviv unikt är att det är svårt att säga vad som avlöser en strand från en annan. I princip alla stränder sitter nämligen ihop i en enda lång strand, som löper längs med hela staden.

Även om det i den långa strandlängan finns olika officiella stränder (13 stycken faktiskt) kan man alltså säga att det, mer eller mindre, bara är en enda jättelång strand vid Medelhavet i Tel Aviv. Perfekt för den badsugna!

Stränder i Tel Aviv

Det finns som sagt 13 officiella stränder i Tel Aviv. Till de populäraste hör Gordon Beach, Frishman Beach och Bograshov Beach men det är svårt att säga vilka som är mest poppis eftersom att alla stränder erbjuder någonting unikt. Vissa ligger exempelvis nära hotell, såsom Hilton Beach, och andra längre bort från stadens vimmel, såsom Banana Beach.

Vi har samlat nio populära stränder i Tel Aviv att njuta på när badvädret är som bäst.

Frishman Beach

Frishman Beach är en högljudd, urban strand som lockar resenärer såväl som den lokala befolkningen. En stor väg ligger relativt nära och detsamma gäller flera hotell, vilket inte bara gör Frishman Beach något bullrig utan även trång, tack vare sin lättillgänglighet.

Trots att det officiella namnet är Frishman Beach är stranden bättre känd som ”French beach”, vilket antagligen har att göra med turisttätheten på stranden. Barnfamiljer trivs i det grunda vattnet och här finns många alternativ för mat och dryck. Dessutom finns toaletter, livvakter, solstolar och parasoll på plats.

Gordon Beach

Precis som Frishman Beach är Gordon Beach en av de populäraste stränderna i Tel Aviv, om inte den populäraste. Här flockas människor under alla dagar i veckan och du kan förvänta dig att stranden blir särskilt trång under helgerna. Om kvällarna förvandlas delar av stranden ofta till en fest.

Gordon Beach är en stor strand med roliga inslag såsom volleybollnät, mängder av restauranger och aktiviteter. Under flera dagar i veckan finns bland annat klasser i Pilates, vilket du också kan vara med på mot en avgift. I närheten av stranden finns en parkering.

Bograshov Beach

I mitten av Tel Aviv Promenade, bredvid Frishman Beach, hittar vi ännu en av de populäraste stränderna i Tel Aviv: Bograshov Beach. Mat och dryck finns lättillgängligt och stranden är förhållandevis ren. Eftersom att stranden är ett populärt mål kan man räkna med att inte vara ensam här.

Hilton Beach

Hilton Beach är kanske en av Tel Avivs mest varierade stränder. En del av stranden är mer eller mindre reserverad för surfare, en annan för andra vattensporter och norr  om vågbrytaren hittar vi en sol- och badstrand samt en hundstrand. Det här är med andra ord en strand med fart och fläkt!

Hilton Beach är en välskött och hyfsat ren strand, trots att delar av den också är en hundstrand. Det finns möjligheter att köpa mat och dryck till stranden och detsamma gäller solstolar och parasoll.

Skulle du vara sugen på att surfa – eller på att lära dig att surfa – erbjuds både utrustning och kurser för nybörjare på stranden. Tack vare sin lättillgänglighet och bekväma lösningar är Hilton Beach populär bland barnfamiljer.

Banana Beach

Banana Beach, Drums Beach, Chinky Beach eller Dolphinarium Beach – kärt barn har många namn. Strandens egentliga namn är dock Aviv Beach men det är inte många som kallar den för det numera. Mat och dryck är inte lika lättillgängligt på den här stranden som på andra men det finns många matställen på vägen dit.

Det finns möjlighet att surfa men även andra vattensporter utförs här, söder om badområdet. All form av motorsport är förbjuden på stranden och detsamma gäller hundar.

Givat Aliya Beach

Givat Aliya Beach, även kallad Ajami Beach, är den sydligaste av stränder i Tel Aviv och är även något mindre välorganiserad än de andra stränderna. Denna strand skiljer sig från de andra på det sätt att havslivet gör sig påmint, bland annat är inte krabbor en ovanlig syn. Detsamma gäller hästar, som ofta kan ses ridas i vattenbrynet.

Här finns goda möjligheter att få vara lite för sig själv då stranden inte är lika populär som andra stränder i Tel Aviv. Däremot finns inga vågbrytare vilket kan göra simning till en farlig aktivitet. Någonting annat som brukar finnas på stranden är både schackbräden och backgammon, vilket ofta kan lånas kostnadsfritt.

Alma Beach

Det här är stranden som binder samman Tel Aviv med Jaffa. Det är en relativt stor strand och hundar är tillåtna att springa lösa. Alma Beach, eller Charles Clore Beach som den egentligen heter, är en populär strand bland lokalbefolkningen med oftast något färre människor än vad det är på andra stränder. Livvakter finns sällan eller aldrig på denna strand.

Jerusalem Beach

Jerusalem Beach är en populär strand med en närliggande parkering, vilket gör läget tillgängligt för de flesta. På denna strand är det padeltennis som lockar lokalbefolkningen men även andra aktiviteter, såsom kitesurfing, utförs här.

Det är en relativt trång strand med många människor, inte minst eftersom den ligger så nära stadens centrum med exempelvis operahuset endast en kort promenad bort. Och eftersom bollaktiviteter är vanligt förekommande på den här stranden är en boll på villovägar inte ovanligt att råka ut för när man solar.

Metzitzim Beach

Metzitzim Beach är ännu en av de stränder i Tel Aviv som lockar till sig många människor. Därför är det extra bekvämt att det finns bra parkeringar i närheten men också att kollektivtrafik stannar precis vid stranden. Vill man ha en bra plats för sina handdukar bör man vara ute i god tid, särskilt under helgerna.

Överlag är det här en familjevänlig strand. Det grunda vattnet och livvakterna möjliggör för en trevlig stund vid Medelhavet. Här finns även bra duschar, solstolar, parasoll och bland annat volleybollnät. Mat och dryck finns nära till hands.

Stränder i Tel Aviv – tänk på det här

  • Livvakternas arbetsschema förändras över säsongen men de finns oftast på plats mellan klockan sju på morgonen och klockan fem på eftermiddagen.
  • Det blir snabbt trångt på många av stränderna, så var ute i god tid för att få en bra plats.
  • Livvakter finns inte på alla stränder. Om du planerar att simma kan det därför vara en god idé att välja en strand som har livvakter.
  • Vissa stränder är könssegregerade under specifika dagar – kolla upp hur det ligger till innan ni slår er ner.
  • Utan vågbrytare på stranden kan det vara farligt att simma, kolla alltid med livvakterna innan ni ger er ut.