Sevärdheter i Tel Aviv – våra tips!

Tel Aviv har mycket att erbjuda besökaren. Färgstarka marknader, bibliska städer och urban konst som får en att tappa hakan – här behöver du inte vara orolig för att ha tråkigt. Vi har listat 11 sevärdheter i Tel Aviv.

Sevärdheter i Tel Aviv - våra tips!

Tel Aviv är en förhållandevis liten stad, bara något större än Örebro tätort till ytan. Men det gör inte staden mindre intressant. Med sin rika historia och färgstarka kultur finns det någonting för alla att bli sugna på.

Kanske vill ni besöka en marknad, kika på konst eller lära er att åka segway? Ingen fara, Tel Aviv levererar. Här har vi samlat 11 saker att göra i Tel Aviv, varav två är dagsturer till antika fästningen Masada och den bibliska staden Jerusalem.

11 saker att göra i Tel Aviv

Tel Aviv är så mycket mer än en storstad längs med Israels kust. Här finns bland annat marknader, historiska städer och imponerande arkitektur. Vi har listat elva sevärdheter i Tel Aviv, som vi tycker att ni borde spana in innan ni reser härifrån.

Carmel Market

Den största marknaden i Tel Aviv är ett solklart måste att besöka när du är i denna energiska stad. Här finns allt från elektronik till mat och kryddor och det blir lätt överväldigande vid första åsynen. Carmel Market är en bullrig, färgglad och fantastiskt doftande marknad, med alla intryck du kan tänka dig.

Marknaden upprättades så tidigt som under 1920-talet och den lokala befolkningen drar sig inte för att besöka den än idag. Carmel Market är öppen alla dagar utom lördagar mellan den något oexakta tiden ”morgon” till runt sju på kvällen, med undantag för fredagar då marknaden stänger tidigare för Shabbaten.

» Guidad tur runt Carmel Market

Jaffa

Hamnstaden Jaffa är en urgammal stad som numera är en del av Tel Aviv. Jaffa nämns vid flera tillfällen i Bibeln, vilket är en av anledningarna till att staden blivit ett så populärt resmål. Jaffa har en lång historia och historiska kändisar såsom Napoleon Bonaparte har varit här en gång i tiden.

Här kan du vandra runt bland historiska byggnader, smala gränder och spana in konst. Från Jaffa kan man även få en unik vy av Tel Aviv.

» Segwaytur i Jaffa och Tel Aviv

Urban konst

Tel Aviv är känd för sin arkitektur och urbana konst, som finns i närmast varje gatuhörn. Den lokala befolkningen tipsar ofta resenärer om att gå till fots för att upptäcka stadens urbana konst på riktigt. Tel Avivs historiska, konstfyllda sida upplevs bäst på detta sätt. Njut av konst, mat och arkitektur genom att, helt enkelt, vandra runt – ett måste i Tel Aviv!

» Guidad tur för arkitektur, mat och gatukonst i Tel Aviv

Den vita staden – populär sevärdhet i Tel Aviv

Den vita staden är kanske den mest populära av alla sevärdheter i Tel Aviv. Denna historiska plats avser de från början 4000 byggnader som uppfördes av judiska arkitekter från 1930-talet, när de emigrerade från Nazityskland.

Byggnaderna är konstruerade i den modernistiska stilen Bauhaus, vilken gjort sig känd över hela världen. Strosa längsmed Rothschild Boulevard och upplev detta otroliga världsarv, som numera finns med på Unescos världsarvslista.

» Guidad arkitekturvandring där Den vita staden ingår

Tel Aviv Museum of Art

Tel Aviv Museum of Art är ett konstmuseum som definitivt är värt ett besök. Här finns bland annat en skulpturpark och en samling av samtida och modern konst. Muséet upprättades redan år 1932 och är numera ett populärt och uppskattat resmål.

Masada och Döda Havet

Den antika fästningen Masada är en imponerande plats som ligger på Unescos lista för kulturellt världsarv. 400 meter upp på ett, så kallat, platåberg får du inte bara utforska historien utan dessutom en otrolig utsikt. Fästningen Masada är belägen i Negevöknen, vilket ligger ungefär 5 km väster om den sydligaste spetsen av Döda havet i Israel.

Medan romarna belägrade fästningen skyddade Masada en grupp judiska motståndsmän i flera år. Denna händelse är av stor vikt för det moderna Israel och har en hel del mytologi runt sig.

Passa på att besöka både denna historiska plats och Döda havet innan du åker ifrån Israel.

» Guidad tur runt Masada och Döda havet som utgår från Tel Aviv

Tel Aviv Promenade

Tel Aviv Promenade är den långa radda av strandpromenader som gemensamt löper längsmed hela Tel Aviv och hela vägen bort till staden Jaffa. Promenaden är en utmärkt sträcka att både cykla eller promenera och om du är en löpare är det här ett bra val av löprunda.

» Guidad segwaytur där Tel Aviv Promenade ingår

Cykeltur i Tel Aviv

Cykel är kanske det vanligaste färdmedlet i Tel Aviv. Cykelbanor knyter samman hela staden och Tel Aviv Promenade är förstås en självklar cykelsträcka. Cykel är enligt många kanske det bästa sättet att upptäcka Tel Aviv på.

Att hyra cykel är mycket enkelt med tanke på att cykeluthyrningsställen tycks finnas runt varje knut i Tel Aviv. Det finns även flera cykelturer runtom staden som vi varmt kan rekommendera. På så vis får du inte bara se en sevärdhet i Tel Aviv utan alltsomoftast flera i en och samma tur.

» Guidad cykeltur i Tel Aviv

Independence Hall

Independence Hall i Tel Aviv, eller Dizengoff House, är byggnaden där självständighetsdeklarationen för Israel signerades. I nuläget är det ett utmärkt museum som är värt att upptäcka om du traskar på Rothschild Boulevard, eller bara vill ha ett spännande resmål att besöka under dagen.

Sarona Market

Sarona Market har varit en populär kulinarisk destination sedan 2015, när portarna slog upp för första gången. Denna marknad har långt över 100 olika stånd, varav cirka 40 stycken av dem är restauranger.

Här kan du smaka på fantastisk hummus, goda ostar och andra smakligheter. Sarona Market är i regel öppen alla dagar i veckan mellan klockan 09 och klockan 23, med undantag från fredagar då marknaden stänger klockan 18.

» Självguidad tur runt Sarona Market

Jerusalem

Om du är i Tel Aviv är det nästan ett måste att också besöka Jerusalem. Denna historiska och bibliska stad är otroligt spännande att strosa runt i, oavsett den egna trosuppfattningen. Utforska den gamla staden med en guide för bästa upplevelse. Det finns flera dagsturer som utgår från Tel Aviv, vilket förstås gör hela proceduren så mycket enklare.

» Guidad tur runt Jerusalem som utgår från Tel Aviv

Fler sevärdheter i Tel Aviv

Förutom tipsen här ovanför, finns fler biljetter, upplevelser och guidade turer att boka via vår partner Get Your Guide. Beställ på nätet, snabbt och säkert.